Mořská sůl v bazénu zastává funkci desinfekčního prostředku

Koupat se ve slané mořské vodě je jeden z nejkrásnějších zážitků, kvůli nimž jsme ochotni cestovat do vzdálených končin ke Středozemnímu, Baltskému či Černému moři, nebo dokonce mimo evropský kontinent. Krásu mořského pobřeží a barvu oceánské hladiny sice nelze v domácích podmínkách napodobit, ale alespoň si můžeme dopřát koupání v mořské vodě.

mořská sůl

Jednou z možností je docílit podobné koncentrace soli, jaká se nachází v moři, s využitím kvalitní soli je taková koupel očistná a plná cenných minerálů, které se vstřebávají pokožkou. Tuto proceduru si můžeme dopřávat ve vaně nebo v menší bazénové nádrži, prosté od kovových součástí, které ve slané vodě rychleji korodují.

To však není jediný důvod, proč se mořská sůl používá v bazénech. V mnohem nižší koncentraci může nahradit desinfekční chlorové tablety chlornanu sodného. Je k tomu ovšem zapotřebí speciální zařízení, kde probíhá elektrolýza mírně slané vody, a na dvou elektrodách se do vody uvolňují ionty sodíku a chlóru.

ulita na písku

Šetrnější alternativa chlorové chemie

Bylo by pošetilé domnívat se, že mořská sůl je bezchlorový desinfekční prostředek, jde však o naprosto odlišný způsob využití tohoto prvku. Chlorové ionty omezují výskyt nežádoucích mikroorganismů ve vodě, ale zároveň nejsou tak agresivní, jako klasické chlorové tablety. Tímto způsobem docílíme stejných výsledků požadované čistoty vody a zároveň se v ní mohou koupat i lidé s citlivou pokožkou, malé děti a senioři. Nevýhodou je pouze nutnost pořízení technologického vybavení, jehož cena se odvíjí od velikosti nádrže.

Výhodou ovšem je, že lze na tento způsob desinfekce přejít i po delší době využívání chlorových tablet. Podmínkou je pouze dodržení doporučení výrobce zařízení a udržování stabilní koncentrace soli, která se pohybuje kolem čtyř kilogramů na kubík vody. Pro solinátor se používá speciální mořská sůl, z níž jsou odstraněny některé minerální prvky, hlavně jód, železo, mangan a měď, které by mohly způsobit nežádoucí zabarvení vody a poškodit samotné zařízení na elektrolytický rozklad solného roztoku.