Využití polykarbonátových desek – Kde všude je můžete zužitkovat a jaké mají vlastnosti?

Polykarbonátové desky se dají využít ve stavebnictví, ale zužitkujete je i doma nebo na své zahradě. Co se z nich všechno dá postavit čím vynikají?

Využití polykarbonátových desek – Kde všude je můžete zužitkovat a jaké mají vlastnosti?

Myslíte si, že vám polykarbonát nic neříká, a že tento materiál neznáte? Určitě znáte, i když ne podle názvu. Polykarbonátové desky se podobně jako ty makrolonové využívají na řadě veřejných míst, slouží obvykle na stavbu přístřešků a zastřešení na autobusových zastávkách, sportovních stadionech nebo jako zastřešení bazénů. Pokud chcete na své zahradě vystavět nový skleník, pergolu, toužíte po nové zimní zahradě nebo potřebujete přístřešek například pro svůj automobil, určitě zpozorněte a o polykarbonátových deskách uvažujte.

pexels-photo-1508934

Co je polykarbonát

Polykarbonátové desky se nejčastěji vyrábějí ze syntetického průhledného polymeru, stejně jako desky makrolonové. Syntetický polymer se využívá i v mnohých jiných odvětvích, znát jej můžete i z elektroniky, využívá se také na výrobu sportovních nebo zdravotnických potřeb a brýlí, užitek má i při výrobě LED osvětlení. Tento polymer je velmi odolný a má velkou spoustu výhod, jako materiál je tak skutečně všestranně využitelný. Navíc jsou hotové polykarbonátové desky velmi snadno k dostání, dobře se s nimi pracuje, může se s nimi manipulovat a to usnadňuje výrazně práci, desky se dají řezat i ohýbat a tak se dají přizpůsobit tomu, co přesně potřebujete udělat.

Polykarbonátové desky jsou dvojího typu, komůrkové a plné. Polykarbonát plný 8mm je čirý a na první pohled může připomínat skleněnou desku. Komůrkový, jak již název sám napovídá, má uprostřed vytvořené komůrky. Je možné sehnat desky i v různých barevných provedeních, výhody mají oba typy totožné a jsou využitelné téměř všude.

pexels-photo-736779

Výhody polykarbonátu

Samotné výhody tohoto materiálu vás jistě přesvědčí, že lepší materiál jen těžko seženete, pokud se snažíte zvelebit svůj dům nebo zahradu. Materiál je velmi odolný, odolává žáru i nízkým teplotám či povětrnostním vlivům, odolný je i proti nárazům a tak je takřka nerozbitný. Světlo dobře propouští, ale UV záření jej neohrozí, i proti němu je totiž odolný. Snadno se udržuje, dá se v případě vzniklých nečistot velmi snadno omýt pouze mýdlovou vodou a hadrem, přitom má dlouhou životnost a nijak nemění svůj tvar ani barvu.

Pro polykarbonátové desky jistě najdete využití například na své zahradě.