Proč máme jíst mléčné výrobky?

Mléko je bohatý zdroj vápníku, bílkovin a nasycených mastných kyselin. Pro lidské tělo nezbytné.
Vápník odpovídá za tvrdost a pevnost kostí a zubů.  Vápník ovlivňuje  i činnost svalů, podílí se na nervovém systému. Důležitý je i při srážení krve a regulaci srdečního tepu
 rybíz bobule
Jsou ovšem určité skupiny lidí, kteří by se měli mít ale na pozoru!
 
Rozhodně lidé, trpící alergií na mléko a mléčnou bílkovinu. Ti mohou prospěšné látky nahradit jinými potravinami, například ryby, či bílé maso.
Nedoporučuje se mléčné výrobky podávat ani lidem, kteří užívají antibiotika.
Vyvarovat by se měli i lidé, hlídající si hladinu cholesterolu. Hlavně tučné sýry, jogurty, máslo a smetana. Těmto lidem se doporučují převážně výrobky s označením tzv. Light. Nahradit máslo lze třeba margarínem.
 
Existuje několik druhů mlék.
Nejčastěji se setkáváme s mlékem kravským, ale můžeme se setkat i s mlékem kozím, ovčím, kobylím, lamím, velbloudím, nebo buvolím.
Lidské mléko – neboli mléko mateřské má vysoký obsah laktózy, a pro výživu novorozeňat je naprosto základní součástí. Mlezivo, nebo také kolostrum se vyskytuje již pár hodin po porodu, a jedná se o první výměšek mléčné žlázy.
 
Koluje i fáma, že mléko zahleňuje. Spíše se jedná o pocit v ústech po vypití mléka, to může vyvolat mléčný tuk, který vytvoří právě slabý povlak v ústech. Ten ale po chvilce sám zmizí. Nebylo ale nijak vědecky podloženo.
 
Pro vegany je pití mléka nepřirozené a argumentují tím, že žádný jiný druh živočicha nekonzumuje mateřské mléko jiného druhu. To sice ano, ale pravdou zůstává, že nikdo jiný se nedokáže k mléku dostat tak, jako člověk. Navíc, díky tomu se mozek vyvinul do současné velikosti a podoby.
 bochníky sýrů
Každý, ať si udělá názor sám, zda je dobré, či nikoliv mléko a mléčné výrobky konzumovat. Každý má právo volby a je na každém z nás, zda konzumovat ano, či ne.